perjantai 16. helmikuuta 2018

Tavaratalon kangaspaloista


Ostosreissulla paikallisessa tavaratalossa löysin askartelutarvikkeiden joukosta pieniä (48cm x 48cm) kangaspaloja. Valikoimasta löytyi pari kivan näköistä kangasta, joten minulle syntyi ajatus lähteä kokeilemaan, mitä saan niistä aikaiseksi. Ensimmäinen proekti idea oli pussukka tehtailun jatkaminen, sillä tarvetta pussukoille edelleen oli.


Tarkoituksena oli käyttää kangaspalat mahdollisimman tarkasti hyödyksi, joten lähdin ostittain siltä pohjalta miettimään kaavoja. Toisena seikkana oli se, etten halunnut tehdä pussukoista liian yksinkertaisia, mutta toisaalta en myöskään samanlaisia kuin viimeksi. Lopulta tulin piirtäneeksi isommalle ja hieman pienemmälle pussukalle kaavat, jotka koostuivat suorakaiteen muotoisista sivuista ja pohjasta sekä kolmion muotoisista kyljistä.


Aloitin kaavojen käytännön kokeilun Pariisi-kankaalla. Sain kankaan riittämään tarvittaviin osiin ja hukkaan jäi vain pieni pala kangasta. Toisen kankaan kanssa minulla tuli jokin ajatuskatko leikkaamis vaiheessa ja leikkasin isomman pussukan palat väärästä kohtaa kangasta, joten kangasta ei ollutkaan enää riittävästi pientä pussukkaa varten. Tämän myötä oli kaksi vaihtoehtoa, joko piirtää vielä pienemmän pussukan kaava tai keksiä lopusta palasta jotain ihan muuta.


Pienellä harkinnalla päädyin vaihtoehtoon jotain muuta, koska pussukka olisi voinut mennä jo turhan onnettoman kokoiseksi. Niinpä päädyinkin suunnittelemaan minisuoristusraudalleni säilytys/matkapussukkaa, koska tämä rauta on sellainen, joka on mukanani lähes jokaisessa reissussa pienen kokonsa ansiosta ja olen aina vain nakannut sen sellaisenaan matkalaukkuni pohjalle. Eli tässä oli parantamisen varaa jo pelkästään laitteen ehjänä pysymistä ajatellen.


Aloinkin sitten piirtää kaavaa ihan yksinkertaiselle suoristusrauta pussukalle. Kaavan suunnittelin niin, että saisin lopun kangaspalan käytettyä mahdollisimman hyvin hyödyksi. Lopulta puu-kangastakin jäi vain pieni soiro jäljelle, eli onnistuin aika hyvin alkuperäisessä ideassani näiden kangaspalojen suhteen. Peruspussukoiden vuoriin käytin vanhoja valkoisia vuorikangas jämiäni ja suoristusrauta pussukkaan tein vuorin mustasta puuvillakankaan jämästä.



Lähdin toteuttamaan pussukoita ajatuksella: ei yhtään näkyvää saumaa. Aikaisemmin tekemissäni pussukoissa oli näkyvänä saumana vetoketjun kiinnitys sauma, joten halusin näistä pussukoista silläkin saralla erilaiset. Pienellä aivojumpalla hoksasin tavan millä saan toteutettua suunnitelmani, joten ei muuta kuin tuumasta toimeen. Tämä toimi käytännössäkin, joten pussukat valmistuivat ongelmitta.



Vetoketjuja hankkiessa tulin huomanneeksi yllättävän ja suuren eron kangaskaupan ja tavaratalon hinnoissa. Itse lähtökohtaisesti ajattelin ettei hinnan ero voi olla hirveän suuri, kun kuitenkin suuri ketju pystyy myymään yleensä halvemmalla kuin pienempi yritys. Vetoketjujen kanssa asia oli kuitenkin ihan päälaellaan, tavaratalon vetoketjussa oli hintaa 2,99€ kun taas vastaava vetoketju oli kangaskaupasta ostettuna 1€. Eli tulin tämän projektin tiimoilta huomanneeksi myös sen, ettei ompelutarvikkeita, etenkään vetoketjua, kannata ostaa tavaratalosta kuin äärimmäisen hädän edessä.


-Satu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti