lauantai 21. lokakuuta 2017

Operaatio viikingit osa 6


Halloween lähestyy jo hirveää vauhtia ja asukokonaisuutemme alkaa olla pian valmiita. Eiköhän siis ole aika taas kurkata mitä vaatetus puolelle kuuluu. Viimekertaisessa asukatsauksessa kerroinkin pienistä tai oikeastaan hieman suuremmista kangaspulmista. Housujen kankaan löydettyäni päätin edetä kangashankinnoissa yksi kerrallaan. Tämä päätös kuitenkin lensi romukoppaan, sillä kun seuraavan hankinnan aika oli, oli kaikkia loppuprojektiin tarvittavia kankaita taas saatavilla. Siltä istumalta kun sen huomasin, näpyttelin tilaukseen kaikki loput kankaat, mitä tulen projektissani tarvitsemaan. Eli oikeastaan pienestä paniikista huolimatta kaikki kääntyi loppujen lopuksi parhainpäin ja housu kangas jäikin ainoaksi, joka aiheutti ylimääräistä päänvaivaa. Onneksi näin, sillä samalla kun ostostelin housukangasta paikallisesta kangaskaupasta, katselin läpi heidän kaikki sinertävät pellava-puuvilla kankaat enkä löytänyt mitään sellaista, mistä olisi tullut samanlainen "tuon minä haluan" -fiilis kuin alkuperäisen valintani kanssa.


Omien housujeni jälkeen paininjalan alle pääsi mieheni housut. Pohjustan tässä vaiheessa vielä sen verran, että mieheni viikinki asu on ensimmäinen miesten vaatekokeiluni, joten sen puolesta jo hieman jännitti. Onhan se kuitenkin ihan eriasia tehdä miesten vaatteita kuin naisten. Toisekseen pieniä paineita loi mieheni vaativuus, hänelläkin oli tietysti omat visionsa asusta, mikä tuli housuja väsätessä harvinaisen selväksi. Huomasin myös jonkin sortin kielimuurin välillämme kun housuja soviteltiin muutaman sauman välein ja purettiin miljoonia kertoja.


Housuja varten tilasin shortsien kaavan ihan vain vyötärön takia, sillä olin suunnitellut mieheni housuihin kuminauhavyötärön helppokäyttöisyyden sekä mukavuuden takia. Ja koska en löytänyt miellyttävää pitkien housujen kaavaa, päätin luottaa omaan kynään. Minulla oli siis tarkoituksena "lainata" vyötärö kaavasta ja muuten piirtää itse. Kankaana käytin samaista puuvillapellavaa kuin omissa housussanikin.


Tosiaan tämä mieheni housujen ompelu ei mennyt niin vaivattomasti kuin omieni, vaikkakin nämä olivat teknisesti ne helpommat. Aikaa ja hermoja vievintä oli tehdä saumoja yhä uudestaan ja uudestaan. Kuitenkin halusin housuista sellaiset, mistä mieheni tykkäisi, niin ei auttanut kuin edetä muutosten kanssa hitaasti, mutta varmasti. Loputtomalta tuntuvan ompelun ja sovittelun jälkeen sain kuin sainkin housuista miehen mieleiset.


Kun housut olivat valmiina, oli myöskin kangastilaukseni saapunut, joten pääsin samantien oman paitani kimppuun. Kaavana siihen käytin käsityölehtiarkistostani löytynyttä koristelaskoksilla varustetun tunikan kaavaa. Jotenkin kaavan laskokset, pieni kaulus, v-kaula-aukko ja erikoisemmat löysät hihat saivat viikinkisydämeni sykkimään, siinä vain oli sitä jotain. Lähtökohtaisesti ainut mitä halusin kaavassa muuttaa oli hihan pituus. Alkuperäisesti kaavassa oli 3/4 hihat, mutta minä halusin täyspitkät, joten ei muuta kuin kynä sauhuumaan. Kankaana minulla oli jo heinä-elokuussa valitsemani, sopivasti laimean värinen sininen pellava kangas.


Tämä viimeinen oma vaatekappaleeni valmistui oikeastaan yhtä vaivattomasti kuin muutkin itselleni tehdyt. Ainut hieman haastetta tuova oli tässä laskos ohjeen ymmärtäminen, mutta muuten paita valmistui sauma saumalta varmoin ottein. Ja kun ensimmäisen kerran sain pukea valmiin paidan päälleni, oli se rakkautta ensi tuntemuksella ja silmäyksellä. Oikeastaan nyt kun asiaa pohdin niin tämä on taitanut olla ensimmäinen valmiskaavan mukaan tehty vaatekappale, josta on tullut istuva ilman mitään suurempia muutoksia.


Nyt yhden miesten vaatteen ja monen naisten vaattteen tehneenä voin sanoa, että kyllä huomaa kumpaa tehdessä olen enemmän "kotona". Harjoitus tekee mestarin tosin tässäkin asiassa, mutta jännä vaan itse huomata tällaisia seikkoja. Ja harjoitustahan tässä on vielä luvassa, sillä oma asuni on nyt valmis, mutta miehelle on vielä jäljellä sekä paita että takki.

Aiemmat projektiin liittyvät postaukset:
Operaatio viikingit osa 1
Operaatio viikingit osa 2
Operaatio viikingit osa 3
Operaatio viikingit osa 4
Operaatio viikingit osa 5

-Satu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti