maanantai 11. syyskuuta 2017

Operaatio viikingit osa 4


Viikinki projekti on hurahtanut hurjasti eteenpäin, joten olisi taas aika tilannekatsauksen. Viimeksi esittelin teille valmiiksi saaneeni haarniskaliivin, jonka jälkeen olen päässyt käsiksi muiden vaatteiden tekoon. Päädyin aloittamaan omista vaatteestani, sillä niistä minulla oli selkeät visiot, kaavat ja materiaalit. Siinä oli oikeastaan sekin takaa-ajatuksena, että miehen mieltymyksiä omiin vaatteisiinsa on helpompi tiedustella kun on jotain valmista näytettävänä. Muutenkin uskon puhuvani melkoista sian saksaa mieheni korville kun alan höpöttämään ompeluun liittyvistä asioista.


Aikaisemmassa postauksessa kerroinkin jo pienistä kankaiden hankinta ongelmista, lyhyesti kerraten: osa valitsemistamme kankaista oli loppu sieltä, mistä olin jo tilannut mallitilkkuja ja olin ajatellut tekeväni kaikki kangashankinnat. Kun sain haarniskani valmiiksi, oli aika löytää kangasta housujani varten. Aikaisemmasta oppineena päätin ihan ensimmäisenä marssia paikalliseen kangaskauppaan katsomaan, josko he osaisivat ratkaista kangaskriisini. No niinhän siinä taas kävi, että postuin kaupasta hymy huulilla ja kangas kainalossa. Kotiin päästyäni esittelin kankaan miehelleni ehdotuksena siitä, että tekisin hänenkin housut samasta kankaasta. Mieheni vastaus oli hieman empivä tässä vaiheessa, joten ajattelin kysyä asiaa uudelleen kun omat housuni ovat valmiina päälläni.


Housujen kaavaksi valitsin suhteellisen peruskaavan, koska halusin pitää vaatteet yksinkertaisena ilman turhia kikkailuja. Aikakautta mukaillen unohdettiin myös ihoa myötäilevät kapeat lahkeet. Eli housuista oli tarkoitus tehdä mahdollisimman peruspöksyt, joissa on tilaa liikkua. Kankaaksi valitsin aikakautta ajatellen puuvillapellavan. Housut valmistuivat melko vaivattomasti, kaikki meni aikalailla nappiin kerrasta eikä suuria muutoksia tarvinut tehdä. Lopputuloksesta tuli kaikinpuolin omaa silmääni miellyttävät, että harkitsen käyttäväni kaavaa joskus uudelleenkin. Housujeni valmistuttua kyselin mieheltäni uudelleen mielipidettä kankaasta, johon sain tällä kertaa empimättömän myöntävän vastauksen, joten kahden vaatekappaleen kangaskriisi tuli ratkaistua, kiitos paikallisen kangaskaupan.


Housujen jälkeen paininjalan alle pääsi viitta-takkini. Viitan kankaiden kanssa selvisin onneksi alkuperäisellä suunnitelmalla, mustanharmaata villakangasta ja beigeä plyysiä. Tuota kylmän ja lämpimän värin yhdistelmää vähän emmein vielä tilausvaiheessa, mutta päädyin kuitenkin luottamaan sokeasti omaan visiooni. Kankaiden saavuttua päätös osottautui juuri oikeaksi, jokin tuossa yhdistelmässä vain miellyttää silmääni. Vaikka vaatekappaleena viitta onkin melko yksinkertainen, oli minulla ostetut kaavat pohjana. Tein kaavoihin muutoksia niin rajulla kädellä ettei välttämättä tunnistaisi alkuperäisiksi, mutta valmiin pohjan olemassa olo toi itselleni varmemman olon kalliita kankaita leikattaessa.


Alkuperäisenä suunnitelmana minulla oli tehdä vain huppuun karvavuori. Suunnitelma kuitenkin muuttui sitä myötä kun sain viittaa kasaan. Jotenkin omaan silmääni pörröinen huppu ja  pelkästään villakankainen muu viitta näyttivät yhteenkuulumattomilta, joten päädyin tilamaan pörrökangasta vielä lisää tehdäkseni siitä vuorin koko viittaan. Kun viitta lopulta valmistui pörröisine huppuineen ja vuorineen, tiesin päätöksen olleen enemmän kuin oikea, niin paljon se vaikutti kokonaiskuvaan. Olen itse todella tyytyväinen lopputulokseen ja ainakin voin olla varma, ettei minulle tule viitan kanssa kylmä halloweeninä. Tykästyin viittaani jopa niin paljon, että suunnitteilla on jo toinenkin, niin sanottu käyttöversio tästä, sellainen minkä lämmössä voin viettää tulevan talven.


Aiemmat projektiin liittyvät postaukset:
Operaatio viikingit osa 1
Operaatio viikingit osa 2
Operaatio viikingit osa 3


-Satu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti