sunnuntai 22. toukokuuta 2016

DIY pin-up hame


Kuluneen viikon aikana on tullut tehtyä muutamia kesän mekko hankintoja. Sivustoja selatessa heräsi ajatus, josko kokeilisin itse tehdä hameen. Mekko tuntuu vielä ajatuksenakin liian vaikealta, mutta hameen tekeminen kiehtoi. Sen enempiä ajattelematta laitoin pari metriä kangasta tilaukseen. Torstaina kangas sitten saapui enkä pystynyt pitämään näppejäni kurissa, joten kangas muuttui kuluvan päivän sisällä suloiseksi kellohameeksi. Innostuksissani unohdin kameran olemassaolon, joten saattekin nyt nauttia hyvinkin taiteellisista piirroksistani.


Ennen kankaan silppuumista täytyi tehdä pientä suunnitelmaa, helman pituutta ja vyötärön kokoa. Ajatuksena oli tehdä hame ympyrän muotoisesta kappaleesta, johon leikkaan vyötärön mentävän aukon. Ja se joka joskus on väittänyt, ettei tarvitse ikinä koulun jälkeen ympyrä laskentaa niin väärässä oli. Voihan tämänkin kai toisin tehdä, mutta helpommalla tässä pääsee pienellä lasku toimituksella.


Suunnitelmien jälkeen itse asiaan. Ensimmäinen kuva esittää kangaspalaa. Itselläni tässä kohtaa kangas oli 150cm x 150cm. Taittelin kankaan nelinkerroin. Kuvassa katkoviivat kuvaavat taitoksia ja pallura helpottamassa keskikohdan  hahmottamista. Seuraavaksi laitoin mittanauhan keskikohtaan kiinni ja merkkasin kankaaseen helman leikkuukohdan (vyötäröön tarvittava tila + haluttu pituus saumavaroineen). Tämän jälkeen merkkasin vyötäröön tarvittavan tilan leikkuukohdan (vyötärömitta/(2xpii)). Lisäksi leikkasin ylimääräisestä kankaasta vyötärökaistaleen, joka oli pituudeltaan vyötärömitta + saumavarat ja leveydeltään kaksi kertaa haluttu leveys saumavaroineen.


Saksia käytin vielä sen verran, että leikkasin kangas rinkulan auki vetoketjua varten. Tässä kohtaa huomasin myös, että vyötäröaukkoni oli löysähkö. Niinpä ompelin suoran ompeleen vyötäröaukolle ja rypytin sen avulla aukkoa "pienemmäksi".


Seuraavaksi ompelin vyötärökaistaleen kiinni kaksinkerroin. Tässä kohtaa huolittelin kaikki reunat ja äsken tehdyn sauman siksakilla.


Huolittelujen jälkeen ompelin vetoketjun ja lopun helman kiinni. Viimeisenä tein käänteen helmaan. READY!


Hameesta tuli parempi kuin uskalsin edes toivoa. Tyllihameen kanssa käytettynä täydellinen omaan makuuni. Nyt vain mietiskelen, minkä värisen tekisin seuraavaksi. Toivotaan ettei tämäkin touhu karkaa käsistä.

-Satu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti